Low Brown Sugar Choco Chip Homemade
Alhamdulillah berhasil kurangkan gula daripada resepi yang asal untuk jaga kesihatan kita. Disebabkan craving, akhirnya buat sendiri. Ready-to-eat ☺ Rangup habis. Tak perlu tunggu Hari Raya baru dapat makan kuih koyan ni. Tak perlu beli secara online boleh buat sendiri sbb bahan dia ada status halal. Serius bau dia wangi semerbak satu dapur. Jom try resepi dia. Mudah je!
BAHAN A
250 g butter
150 g brown sugar (boleh kurangkan)
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
BAHAN B
315 g tepung gandum (diayak)
65 g tepung jagung (diayak)
5 g soda bikarbonat
1/2 cip coklat (boleh tambah)
CARA²
1. Kacau sebati BAHAN A dengan senduk (tak de mixture pun tak apa) dalam mangkuk.
2. Tambah BAHAN B dan kacau sebati.
3. Tutup mangkuk dengan plastic wraping dan masukkan dalam peti sejuk selama 30 minit. (Bagi dia sejuk & tak cair)
4. Keluarkan, ambil satu gengam dan gelekkan guna tangan macam sosej. Cubit sikit macam nak buat mini cookies.
5. Letak di atas dulang/loyang pembakar (susun cantik² kalau nak leperkan sikit pun boleh supaya cepat masak) -kalau dulang kecil boleh dapat dalam 30 doh per dulang. Tak perrlu gris dengan minyak sbb dalam doh dah bnyk butter tapi kalau nak tabur dengan tepung pun boleh atau letak minyak sikit supaya tak melekat.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan awal² tadi, 180 darjah selama 10-15 minit. (Kalau belum perang warna dia boleh tambah masa lagi 5 minit)
7. Keluarkan dari oven rehatkan kejap ataupun boleh check samada dia melekat atau tak, sejukkan.
8. Masuk dalam balang & siap untuk dihidangkan.
# Kuantiti hidangan mungkin tak sama tapi boleh dapat dalam 120 cookies dengan menggunakan bahan² tadi.
#cookies#craving#homemade
No comments:
Post a Comment