MuLa2 masukkan agak2 1 cawan minyak masak utk goreng kan ikan bilis smpai garing.. Angkat ikan bilis lepastu goreng an pulak 2 biji bawang besar yg dah dihiris(agak2 dh layu tu angkat asingkan)
*Untuk bahan dikisar*
Lada kering yg dh direbus
Bawang besar 3 biji(lagi bnyak lagi sedap)
Bawang putih 6 ulas
Bawang kecik 5 ulas
Ikan bilis
*#Blend smpai halus*
*#Tip kalau nak biji lada tu halus, masa blend tu masukkan 1 sudu minyak masak*
Minyak bekas goreng bawang dgn ikan bilis tadi gunakan utk tumis bahan2 yg dh blend tadi
Klau minyak tu sikit sngat, tambahkan sikit lagi... Takpe minyak lebih.. Sbb klau sikit sngat nti ladanye tak masak😊
Pastu tumis bahan2 tu sampai pecah minyak.. Lame2 pun x pe..akk pun klau masak lame jugak😊. Just kena jaga api selalu kacau lada tu.. Time tumis ni boleh masukkan garam agak2 ye
Nti bila dh pecah minyak, masukkan gula(agak2, nti kalau dh rase klau pedas lagi boleh je tmbah gula lagi) tambah serbuk secukup rase atau kiub pati ayam pun boleh... Lepastu masukkan bancuhan air asam jawa😊
Lepas tu dah masukkan semua biarkan dia kejap... Time dah nak tutup api, baru masukkan bawang yg dh digoreng dgn bawang tadi😊
INFO TAMBAHAN
Kadang kalau cili kering yang kurus pastu kerinting tu dia pedas sikit... Klau guna yg tu agak2 mse nk guna...
Kalau yg cili tu badan dia mcm besar sikit pastu mcm licin je kulit dia, tu x pedas sngat😊
Sekian.
No comments:
Post a Comment